Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Cumartesi günü yaptığı uyarıda, köpekbalığı ve vatoz türlerinin üçte birinden fazlasının doğrudan yok olma tehdidi altında olduğu uyarısında bulundu. Açıklama, IUCN’nin, Fransa’nın Marsilya kentindeki Dünya Koruma Kongresi’nde yayınlanan nesli tükenmekte olan vahşi yaşam hakkındaki güncellenmiş Kırmızı Liste değerlendirmesinde geldi.
Köpekbalıkları ve vatozlar üzerinde şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı araştırma, değerlendirilen 1.200 türün %37’sinin şu anda üç kategoriden birine girdiğini buldu: “duyarlı”, “tehlikede” veya “kritik tehlikede”.
BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, IUCN, tehdit için aşırı avlanmayı suçluyor- her yıl yaklaşık 800.000 ton köpekbalığı -kasıtlı veya fırsatçı olarak yakalanmakta. Diğer araştırmalar ise gerçek rakamın dört kat daha fazla olduğunu öne sürüyor.
Komodo ejderi tehdit altında

Bu sırada, dünyanın en büyük yaşayan kertenkelesi olan Komodo ejderi de IUCN’nin nesli tükenmekte olan kategorisine taşındı. Komodo, yalnızca Dünya Mirası listesinde yer alan Komodo Ulusal Parkı’nda ve Endonezya’daki Flores’te bulunuyor.
IUCN, türlerin “iklim değişikliğinin etkileri tarafından giderek daha fazla tehdit edildiğini” söyledi: zaten küçük olan habitatları, yükselen deniz seviyeleri nedeniyle önümüzdeki 45 yıl içinde en az yüzde 30 küçülmesi bekleniyor.
Londra Zooloji Derneği’nin koruma direktörü Andrew Terry, kasım ayında gerçekleşen Glasgow iklim konferansında doğayı korumak için eylem çağrısında bulunarak, “Bu tarih öncesi hayvanların kısmen iklim değişikliği nedeniyle yok olmaya bir adım daha yaklaştığı fikri ürkütücü” dedi.
Hayatta kalma izleme listesi hızla büyüyor
IUCN tarafından hayatta kalma izleme listesi için değerlendirilen 138.000 bitki, hayvan ve mantar türünün yaklaşık üçte biri artık vahşi doğada geri dönüşü olmayacak şekilde yok olma riskiyle karşı karşıya. Bulgular, BM’nin biyoçeşitlilik uzmanlarından bir milyon türün yok olma eşiğinde olduğuna dair 2019 uyarısıyla uyumlu görünüyor.f
IUCN ayrıca, mercan ve derin deniz salyangozlarının iklim değişikliği ve derin deniz madenciliği de dahil olmak üzere tehditlerden nasıl etkilendiklerini görmek için bu deniz türlerinin izlenmesini hızlandırdığını söyledi.

Daha olumlu bir haberde, koruma kurumu, av kotalarının ve yasadışı balıkçılığı hedef alma çabalarının olumlu işaretler gösterdiğini ve ton balığı için geleceğin iyiye gittiğini sözlerine ekledi. Suşi için kullanılan ve binlerce dolara satılabilen Atlantik mavi yüzgeçli tuna balığı, bazı bölgelerde nesli ciddi şekilde tükenmiş olmasına rağmen, listede “tehlikede” konumundan “düşük riskli” kategorisine yükseldi.
Son raporda albacore ve sarı yüzgeçli orkinoslar “düşük riskli” olarak sınıflandırılırken, güneydeki mavi yüzgeçli balık da “kritik tehlikede” kategorisinden “tehlikede” kategorisine alındı.
Kaynak: DW