Fransa, plastik atıkları azaltmak amacıyla ülkede satılan meyve ve sebzelerin çoğunluğunda kullanılan plastik ambalajı yasaklamak adına cesur bir adım attı.
Gezegenimiz yavaş yavaş plastik denizinde boğulurken Fransa, meyve ve sebzelerdeki plastik kullanımını yasaklayarak harekete geçti. Aşırıya kaçan plastik kullanımını engellemek için çıkacak olan yasa 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek.
Plastik kullanımının yasaklanacağı listede; biber, salatalık, patates, havuç, elma, muz, portakal gibi popüler meyve sebzeler de yer alacak. Şimdilik, kesilmiş, narin meyve ve sebzeler plastik paketlerde satılmaya devam edecek.
Bununla birlikte, Fransa’nın çok yıllık plastik kullanımını kesme programıyla beraber 2026 yılının Haziran ayına kadar tüm plastik kullanımları yavaş yavaş kaldırılacak. Gelecek yıllarda, dut, çilek, yaban mersini gibi (berries) narin meyvelerin de satışında plastik kullanımı yasaklanacak.
2023 yılı Haziran ayının sonuna kadar, kiraz domates, bezelye, şeftali gibi ürünlerin plastik paketlerinin kaldırıldığını göreceğiz. 2024 yılının sonuna kadar, hindiba, kuşkonmaz, mantar, kiraz, ve bazı salata ve otların paketlenmesi kartonla yapılacak.

‘Aşırı miktarda tek kullanımlık plastik’
Ülkede şu anda ambalajlı olarak satılan meyve ve sebzelerin %37’si ile yasağın kullanılan miktarı üzerinde büyük etkisi olacak.
Teşvik edici bir şekilde, Fransız hükümeti plastik yasağının her yıl bir milyar ‘gereksiz plastik paketi kullanımdan’ kaldırmasını bekliyor.
Fransa plastik yasağı
2021’de Fransa, Yeşil Büyüme için Enerji Geçişi’nin bir parçası olarak plastik pipetler ve kaplar gibi tek kullanımlık plastikleri yasakladı. Bu hırslı plan Fransa’nın iklim mücadelesiyle daha etkili bir katkı sağlamasını hedefliyor.
Son yasağın ardından Fransa, üretimdeki tüm plastik kullanımını yasaklamayı hedefliyor. Plastik yerine karton içerisinde ya da açıkta satılacak. Son zamanlarda İngiltere’de, muz satışında plastik paketlemeyi kaldıran ilk süper market Morrisons oldu. Süper markete göre yasak, yılda 45 milyon tek kullanımlık plastik poşeti kaldıracak.
Endişe verici bir biçimde son zamanlarda yapılan bir çalışma gösteriyor ki, yılda 8 milyon ton plastik atığı karadan okyanuslara dökülüyor.
Tek kullanımlık pipet kullanımını bırakmak harika ama okyanusları kurtarmak istiyorsak asıl balık yemeyi bırakmalıyız.
Neden pipet kullanımındansa balıkçılığın okyanuslarını yok ettiğini merak ediyor musunuz?
Kaynak: Vegan FOOD&LIVING