Hollanda 2020 yılında 3,6 milyar et ihraç ederek AB’nin en büyük et ihracatçısı konumunda. Ayrıca 100 milyondan fazla sığır, tavuk ve domuzla AB’deki en yüksek hayvancılığa sahip. Ancak hükümet hayvan sayısını üçte bir oranında azaltarak bunu değiştirmeyi ve azot seviyesini azaltmayı planlamakta.
Hollanda hükümeti bu hafta, sığır sürülerini kesmesi için çiftçilere yapılacak ödemeyi de içeren 25 Milyar €’luk bütçeyi açıkladı. 13 yıllık plan hayvancılık yapan çiftçilerin gönüllü olarak başka bir alanda çalışmaları ya da endüstriden ayrılmaları için tazminat ödemeyi ve hayvancılık yapmaya devam edecek olanların daha az sayıda hayvanla devam etmelerine yardımcı olmayı içeriyor.
Eylül ayında plan açıklanarak öneriler sunulduğunda çevreciler bunun Avrupa’nın gıda tüketiminde ihtiyaç duyulan reform için bir adım olduğunu düşünerek memnuniyetle karşılarken Guardian gazetesi kamulaştırmanın tartışmalara neden olduğunu ve çiftçilerin önerilere eleştiri ve protestolarla yaklaştığını bildirdi.
Hayvancılığı azaltarak azot krizi ile başa çıkacak
Tarım Bakanlığı’nın sözcüsü Rudi Buis eylül ayında, “ Küçük bir ülke olmamıza rağmen çok sayıda nüfusa, sanayiye, ulaşıma ve tarım sahibiz. Bu nedenle doğanın sınırlarına ulaşıyoruz. Azot bileşiklerinin yarattığı sorunu acilen çözmeliyiz. Bu da yakın gelecekte seçim yapılması gerektiği anlamına geliyor.” dedi.
Hayvancılık önemli bir sera gazı emisyonu kaynağı. Hollanda hükümeti, önlemleri arttırarak ülkenin AB yasalarını ihlal eden “azot krizi” ile başa çıkmasını ummakta.
Dönüm noktası olan bu davada, Hollanda mahkemesi hükümetin iklim değişikliği konusunda daha etkili eylem talebini kabul etti. Mahkeme, ulusların vatandaşlarını koruması gerektiğini söyleyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne atıfta bulundu.
Yeni plan, otoyollardaki hız limitini düşürmeyi, özellikle yüksek etkili inşaat projelerinin iptal edilmesini, koruma altında olan doğa alanlarının yarısında sağlıklı azot seviyesi vaat ediyor.
Amonyak ve diğer gübreler zararlı emisyonlar yaratarak havayı ve suyu kirletir, ait yağmuru ve alg patlamaları gibi insan kaynaklı olaylarla biyolojik çeşitliliğe zarar verir.
Azot atmosferdeki ısıyı tutmada karbondioksitten 265 kat daha etkili, et ve süt endüstrileri tek başına sürdürülebilir olamayacak kadar fazla azot üretiyor. Meat Atlas’ın yakın zamanda yayınladığı rapora göre dünyanın en büyük beş et ve süt üreticisi, fosil yakıt devi ExxonMobile’den daha fazla sera gazı salgılamakta.
Hayvancılığın üçte bir oranında azalması hem emisyonlarda hem de yetiştirilen hayvanlar azalma anlamına geliyor ve bu da ülke çapında çevresel ve biyolojik çeşitlilik iyileşmelerine yol açacak.
Kaynak: LiveKindly