Birgün Gazetesi İzmir Yaşam Vegan Cafe ile Röportaj Yaptı

Veganlık, tüm dünyada olduÄŸu gibi Türkiye’de de yaygınlaşıyor. İzmir’de YaÅŸam Vegan Kafe’nin kurucuları Gülçin ile Hakan YaÅŸam, “Ben vegan besleniyorum dediÄŸinizde bu bir diyettir, ben veganım dediÄŸinizde ise bu bir yaÅŸam biçimidir” diyor.
Vegan yaÅŸam biçimi, tüm dünyada olduÄŸu gibi Türkiye’de de yaygınlaşıyor. Her geçen gün menüsünde vegan seçenekler bulunduran kafe ve restoran sayısında artış yaÅŸandığı görülüyor. İzmir’in ilk yüzde yüz vegan kafesi olan YaÅŸam Vegan Kafe’nin kurucuları Gülçin ve Hakan YaÅŸam ile vegan yaÅŸamı konuÅŸtuk.
Vegan yaÅŸamı biçimi nedir? Neden tercih edilmeli?
Veganlık, en temelde hayvanları mal veya kaynak olarak kullanmamaktır. Onların sömürülmelerine karşı olan bir yaÅŸam biçimidir. Toplumumuzda yalnızca beslenme savına indirgense de bu yanlıştır. Veganlık etik bir tutumdur. Arkasındaki etik durumu içselleÅŸtirirseniz eÄŸer vegan olmak bir diyetten çıkar ve o hayvanı köle olarak ya da kaynak olarak kullanmayı bırakmanız gerekir. Yani sadece beslenme ve diyet deÄŸildir. Yediklerinizden tutun da giyiminiz, kullandığınız ürünler, oturduÄŸunuz koltuk… Buradaki hayvan kullanımını en aza indirmek ya da bitirmektir. EÄŸer biz hayvanların da yaÅŸam hakkı olduÄŸunu savunuyorsak, dünyayı paylaÅŸtığımız canlıların da var olduÄŸuna inanıyorsak vegan olmalıyız. ‘Ben vegan besleniyorum’ dediÄŸinizde bu bir diyettir, ‘ben veganım’ dediÄŸinizde ise bu bir yaÅŸam biçimidir.
Merak edilenlerden biri de veganların proteini nereden aldığı ve nasıl beslendiği meselesi. Nasıl besleniyorsunuz?
Biz 6 buçuk yıldır veganız ve bununla ilgili çok soru alıyoruz. Zaten en temel soru bu gerçekten. Et yenilmez ama siz proteini nereden alıyorsunuz diyorlar. Evet, ette protein var ama yanında alabileceÄŸiniz ekstra zararlı ÅŸeylerin olduÄŸu da ortada. Fasulye, mercimek, nohut gibi birçok bakliyatta protein mevcut. Bir marulu ve bir kilo eti alın, marulda daha çok protein olduÄŸunu göreceksiniz. Ancak insanlar direkt proteini nereden alacaksınız derken bu açıdan hiç bakmıyorlar ya da araÅŸtırmıyorlar.
Üzerinde vegan etiketi olup birçok kimyasalı içeren ürünler de var. Bu konu hakkında ne düÅŸünüyorsunuz?
Tabiî ki vegan beslenmek doÄŸru bir ÅŸekilde uygulanırsa saÄŸlıklı bir beslenme biçimidir. Dünya SaÄŸlık Örgütü de zaten en saÄŸlıklı beslenme biçiminin vegan beslenme biçimi olduÄŸunu doÄŸrulamıştır. EÄŸer marketten paketli ürün alırsanız elbette içinde koruyucu katkı maddesi bulunacaktır. KiÅŸi veganım dediÄŸinde tamamen saÄŸlıklı beslenmeyebilir de. Mesela ÅŸu var, vegansın ama kilolusun. Bu tamamen kiÅŸinin nasıl beslendiÄŸi ile ilgilidir. Fast food besleniyorsa, karbonhidrat ağırlıklı besleniyorsa buna yüzde yüz saÄŸlıklıdır diyemeyiz. KiÅŸi tamamen saÄŸlıklı beslenmek istiyorsa çiÄŸ beslenmelidir.
İzmir’deki çalışmalarınıza nasıl baÅŸladınız, süreç nasıl geliÅŸti?
Kafe fikrinden önce, Vegan Platform adında bir sosyal medya grubu kurduk. Oradan veganlıkla ilgili her türden bilgiye yer veren makaleler, çeviriler, besin deÄŸeri tabloları gibi paylaşımlar yaptık. Aynı zamanda evde denediÄŸimiz çeÅŸitli vegan tarifleri de paylaşıyorduk. Aramızda yaptığımız deÄŸerlendirme sonucu vegan mutfaÄŸa ağırlık vermeye baÅŸladık. Kafe açma düÅŸüncesi de o sıralarda doÄŸdu. İkimiz de mevcut iÅŸlerimizi bırakıp İzmir’e geldik ve Temmuz 2016’da YaÅŸam Vegan Cafe’yi açtık. İzmir’de açmamızın sebebi ise yüzde yüz vegan bir kafenin var olmayışıydı. O nedenle İzmir’in ilk vegan kafesi olma ünvanına da sahibiz. Birçok yabancı müÅŸterimiz bizi gittikleri ülkelerde de anlattıkları için 2018 yılı Travel&Hospitality Ödülleri’nde Yılın Butik Restoranı seçildik. Veganlığı görünür kılma çabamızın takdir görmesi bizleri mutlu ediyor.
İnsanların tepkisi nasıldı?
BaÅŸlarda çevre esnaf yadırgadı, ‘bunlar vegan bunlarda et yok’ dediler. Bir süre sonra Vegmacun’u tattılar. Bakış açıları gerçekten deÄŸiÅŸti. Vegan kafe ama tamamen aynı lezzette üretiyorlar demeye baÅŸladılar. Veganlığı bu ÅŸekilde onlara kabullendirmiÅŸ olduk. İlk açtığımız zamanla ÅŸu anı kıyaslarsak elbette vegan kitle bakımından yukarı doÄŸru bir ivme olduÄŸunu söyleyebiliriz. Yine de vegan olmayan müÅŸterimiz çok daha fazla. Burayı seviyorlar, burayı bir yaÅŸam alanı olarak benimsiyorlar. Biz herkese açık bir kafeyiz. Bu nedenle herkesin ortak paydada buluÅŸtuÄŸu bir yer burası. Vegan olmayanlarla veganlık üzerine konuÅŸabilme fırsatını yakalıyoruz. YavaÅŸ yavaÅŸ da olsa bir deÄŸiÅŸim süreci oluyor insanların hayatında ve bu gözle görülebilir bir ÅŸey haline geliyor.
Alıntı: https://www.birgun.net/haber-detay/vegan-dunya-mumkun.html
Yanıtlar