Hindistan Cevizleri ve Köle Zincirleri

     Hindistan cevizi içerikli bir ürün tüketirken nereden geldiÄŸini hiç düÅŸündünüz mü? Nasıl bir yerden geldiÄŸini, nasıl hasat edildiÄŸini, kimin tarafından hasat edildiÄŸini, köle zincirlerinin konuyla ne ilgisi olduÄŸunu?

     Dünyanın Hindistan cevizi talebinin %85’i GüneydoÄŸu Asya ülkeleri tarafından karşılanıyor. Tayland, Sri Lanka, Endonezya ve Malezya gibi ülkeler hindistan cevizi üretiminin en yoÄŸun olduÄŸu yerler. Peki bu ülkeler Hindistan cevizini nasıl yetiÅŸtiriyor? Ve nasıl hasat ediyor? Bu ülkelerde hindistan cevizi hasadı için neredeyse 400 yıldır süregelen bir gelenek var. Domuz kuyruklu makak maymunları yüzyıllardır bunun için, yani hindistan cevizi hasat etmek için köleleÅŸtiriliyor.

     YetiÅŸkin bir erkek insan, günde ortalama 100 adet hindistan cevizi toplayabiliyor. Yıllar önce bu yeterli olabilirdi ama artık deÄŸil. Artan talep, üreticileri daha çok çalışmaya zorluyor. Fakat daha çok insan gücü bu sorunu çözmeye yeterli deÄŸil, ve fazlaca maliyetli. Üreticiler de bu sorunun çözümünü maymunlarda buldular. Maymunların insanlardan daha çevik olmaları ve maaÅŸ almayacak olmaları, üreticileri hayli heyecanlandırmış olmalı. Ama bu birkaç maymunla olacak iÅŸ deÄŸil. Peki bu kadar maymunu nereden buluyorlar? Bunun 2 cevabı var; ya ormanlarda yaÅŸayan yavru maymunları kaçırıyorlar, annelerini de öldürmeyi unutmuyorlar tabii ki, ya da maymun üretim ve eÄŸitim tesislerinden satın alıyorlar. Evet artık maymunları kullanmak o kadar yaygın ki, bir piyasası var. Tayland’da hindistan cevizi toplayabilen maymunların yetiÅŸtirildiÄŸi ve satıldığı maymun eÄŸitim okulları bulunuyor. Üretilen ya da annelerinden çalınan yavru maymunlar bu tesislere getiriliyor ve çok küçükken esaret altında eÄŸitilmeye baÅŸlanılıyor.

     Uzun hindistan cevizi aÄŸaçlarına tırmanmayı, hindistan cevizlerini aÄŸaçtan koparmayı ve arabalara yüklemeyi öÄŸreniyorlar. Ama hepsinden önce, küçük kafeslerde yaÅŸamaya ve kafes dışındayken sürekli boyunlarında sıkı bir tasma takılı olmasına alışmak zorundalar. DoÄŸaları gereÄŸi hareketli ve sosyal canlılar olan makakların bu esarete alışmaları kolay olmuyor, ama kimin umurunda. Onlar artık birer makine. Yeni hayatlarına hazırlanıyorlar. Kafeslere, tasmalara, bütün gün yorgunluktan ölene kadar çalışmaya hazırlanıyorlar.

     EÄŸitim tesisleri, maymunların bu birkaç aylık eÄŸitim sürecinden de para kazanmanın yolunu bulmuÅŸlar; turistler. Turistler, maymunların eÄŸitimini seyretmek para ödüyor. Böylece maymunların eÄŸitimi için yapılan harcamalar karşılanmış oluyor. 

     EÄŸitimi tamamlanan maymunlar hindistan cevizi üreticilerine satılıyor. EÄŸitimli bir yetiÅŸkin erkek makak maymunu günde ortalama 1500 adet hindistan cevizi toplayabiliyor. Bu 15 insan gücü demek. 15 insan yerine 1 köle maymun. Son derece karlı bir iÅŸ. Üreticilere satılan sayısız maymundan birinin adı Dam ( alt fotoÄŸraftaki). Dam, Tayland’daki tesiste eÄŸitimi tamamlandıktan sonra bir üreticiye satıldı ve yeni hayatı baÅŸladı. Aylardır yapmayı öÄŸrendiÄŸi aktiviteleri, ÅŸimdi de ölene kadar yapmaya zorlanacak.

     Noi Petchradab ( alt fotoÄŸraftaki), Tayland’da bir maymun eÄŸitmeni, maymunların haftada 6 gün ve günde 8 saat çalıştıklarını söylüyor. “Çalıştırıldıklarını” demek daha doÄŸru olur. Günde 3 öÄŸün yemek verildiÄŸini ve molalarının da olduÄŸunu söylüyor. Åžüpheliyim. Çalışmadıkları zamanlarda, maymunların agresif hareketlerini önlemek için aÄŸaçlara baÄŸlandıklarını da söylüyor. “Bu yaratıklar köpek gibi ısırmıyor. Isırdıklarında bütün damarları parçalıyorlar” diyor Bay Noi. Eh, hiç kimse boynunda zincirle yaÅŸamak istemez.

     Schroevers, Tayland’daki baÅŸka bir maymun eÄŸitim okulunun yöneticisi, “Sakince oluyor her ÅŸey” diyor. “Bağırmak yok, cezalandırmak yok, ÅŸiddet yok. Birkaç aÄŸaçta bir, maymun, bakıcısına sarılır ve bakıcısı da maymuna sarılır, masaj yapar.” Pek samimi gelmedi, deÄŸil mi? DoÄŸru deÄŸil de ondan. Köle – sahip iliÅŸkisinin olduÄŸu yerde saygı ve sevgi olamaz. AÅŸağıda linki olan videoda da (3.) görüldüÄŸü gibi, Dam bir eÅŸya gibi muamele görüyor. Duyguları ve istekleri umursanmıyor. Dam ölene kadar boynundaki tasma çekiÅŸtirilecek. Dam bütün gün, muhtemelen aç karnına aÄŸaçlara tırmanacak ve hindistan cevizi toplayacak. Boynundaki tasma hiç çıkmayacak. Arabalarla oradan oraya götürülecek ve aynı ÅŸeyleri tekrar tekrar, ölene kadar yapacak.

     Bir bakıcı, yani Dam aÄŸaçlara tırmanırken tasmasını çekiÅŸtiren kiÅŸi, “bazen maymunlar o kadar yoruluyor ki, düÅŸüp bayılıyorlar” demiÅŸ. Buna karşılık tek bir ÅŸey söyleyebilirim; bazen mi, hiç sanmıyorum. Aslına bakarsanız, Dam’in sürekli ÅŸiddet gördüÄŸünden, açlık sınırında tutulduÄŸundan, tasmasının çekiÅŸtirilmesinden dolayı boynunda yaralar olduÄŸundan, sıklıkla yorgunluktan bayıldığından ve yine açlık ve yorgunluktan öleceÄŸinden adım gibi eminim. Dam bir ürün, bir makine olarak görüyor. Dam ölür, yeni bir Dam satın alınır ve hindistan cevizleri toplanmaya devam eder. EÄŸer hindistan cevizi içeriÄŸiniz GüneydoÄŸu Asya ülkelerinden geliyorsa, o hindistan cevizini Dam’in toplamış olma olasılığı oldukça yüksek.

     Bazı hindistan cevizi içerikli ürünlerin üreticileri, içeriÄŸin üretiminde maymun gücü kullanıldı mı sorusuna hayır cevabını verseler de, GüneydoÄŸu Asya, dünyada hindistan cevizi üretiminin %85’ini karşılıyor ve o bölgelerde üretilenlerin %99’unu maymunlar hasat ediyor. Yani bu açıklamalar gerçekçi deÄŸil. YapabileceÄŸiniz bir ÅŸey; hindistan cevizi içeriÄŸini baÅŸka bir bölgeden temin eden ürünleri tercih etmek olabilir. Yazımı beÄŸendiyseniz paylaÅŸmayı unutmayın. Hayvanlar için vegan olun.

Videolar:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=Y6TwgkJOz3I   (Hindistan cevizi toplayan maymun)
  2. https://www.youtube.com/watch?v=8gWEsNL-RJc&feature=youtu.be  (eÄŸitim ve uygulama)
  3. https://www.youtube.com/watch?v=-qJc8loYQac  (kötü muamele)

Kaynaklar:

  1. https://www.bangkokpost.com/thailand/special-reports/681936/pay-coconuts-get-monkeys
  2. https://www.dailymail.co.uk/news/article-3247422/Abducted-babies-chained-trained-pick-1-000-coconuts-day-Revealed-billion-pound-coconut-water-industry-built-abuse-monkeys.html
  3. https://www.crueltyfreekitty.com/news/monkeys-harvesting-coconuts-thailand/
  4. https://inhabitat.com/is-our-coconut-demand-making-slaves-of-monkeys/
  5. https://www.researchgate.net/profile/Badrul_Munir_Md_Zain2/publication/322917884_Monkey_school_Training_phases_for_coconut-picking_macaques_Macaca_nemestrina/links/5a75e371a6fdccbb3c07a41e/Monkey-school-Training-phases-for-coconut-picking-macaques-Macaca-nemestrina.pdf
  6. https://www.npr.org/sections/thesalt/2015/10/19/448960760/monkeys-pick-coconuts-in-thailand-are-they-abused-or-working-animals
  7. http://allamericanvegan.com/2015/02/19/did-an-abused-monkey-pick-your-coconut/

İlgili Makaleler

Yanıtlar