Ev Yapımı Vegan Deodorant

Bu yaza ev yapımı vegan deodorant ile giriyoruz. Bu deodorant tariflerinde sömürü yok, ve hepsinin yapımı çok kolay!
Deodorantı satın almak yerine neden kendimiz yapıyoruz?
Deodorant vücut kokusunu engellemek için kullanılır. Terlemeyi önleyici maddenin aksine, terlemenizi önlemek için kullanılmaz. Mağaza raflarındaki ürünlerin çoğu aslında deodorant ve terlemeyi önleyici bir kombinasyondur, bunlar koltuk altlarınızdaki ter bezlerini bloke etmek için alüminyum bazlı tuzları içerebilir.
Birçok uzman alüminyum ve kanser arasında bir bağlantı olmadığını söylese de, bazı çalışmalar bu tür ürünlerin cildinizin “ekosistemini” değiştirebileceğini öne sürüyor.
Kendi doğal deodorantı yaparsanız, hayvanlar üzerinde test edilmediğini de garanti edebilirsiniz. Önde gelen birçok deodorant markası maalesef zulümsüz (cruelty-free) etiketi taşımıyor. (Alıntı: Livekindly)
İşte sizlere birbirinden güzel ve kolay, 5 tane ev yapımı vegan deodorant tarifi!
Çevirmen notu: Tariflerde geçen ‘ararot nişastası/tozu’ yerine mısır nişastası da kullanabilirsiniz.
1 Hindistan Cevizi Yağı Deodorantı
Shea yağı ve E vitamini yağı eklenmesi sayesinde bu tarifin hassas koltukaltı olanlar için özellikle iyi olduğu belirtiliyor. Kışın, karanfil kokusu, yaz aylarında ise lavanta deneyin. Edible Perspective isimli blogun yazarı ve tarifin yaratıcısı Ashley McLaughlin diyor ki: “Bu uçucu yağları kullanmayı tercih etmemin nedeni, koku ve tere sebebiyet veren bakterilerle savaşmaya yardımcı olan doğal özelliklere sahip olmaları.”
- 3 1/2 yemek kaşığı rafine edilmemiş hindistan cevizi yağı
- 2 1/2 yemek kaşığı saf shea yağı
- 1/2 çay kaşığı E vitamini yağı
- 6 yemek kaşığı ararot nişastası veya GDO olmayan mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı karbonat
- 10-15 damla saf uçucu karanfil yağı veya lavanta esansiyel yağı
Yaklaşık 1/2 inç su ile orta-düşük ısı üzerine küçük bir tava yerleştirin. Suya temiz ve kuru bir kavanoz yerleştirin ve hindistancevizi yağı ve shea yağı ekleyin. Ara sıra karıştırarak birlikte erimelerine izin verin.
Isıyı kapatın, kavanozun dibini dikkatlice kurulayın, ardından ısıya dayanıklı bir yüzeye yerleştirin. E vitamini yağını, ararot nişastayı ve kabartma tozunu bir çatalla pürüzsüz olana kadar karıştırın. 10 damla karanfil yağı ekleyin, ardından karışımı koklayın. İsterseniz daha güçlü bir koku için daha fazla damla ekleyin.
Tamamen soğuyana kadar kapağı kapalı tutun ve tezgahın üzerinde veya buzdolabında bekletin. Bir kapakla kapatıp, banyonuzda bulundurabilirsiniz. Her kolun altına bezelye büyüklüğünde bir miktar yaymak için parmaklarınızı kullanın ve birkaç saniye ovalayın.
Tarif Notları
Bu karışım 24°C civarında yumuşamaya başlayacaktır. Shea yağının erime noktasının daha yüksek olması, karışımı sadece hindistancevizi yağı ile yapmaya kıyasla biraz daha katı tutar.
- Bu tarifi basitleştirmek için 6 yemek kaşığı hindistancevizi yağı, ararot nişastası ve karbonat kullanabilirsiniz. Shea yağı nemlendirmeye yardımcı olur ve uçucu esansiyel yağ kullanımı hafif bir koku içindir, aynı zamanda doğal anti-mikrobiyal özellikleriyle kokuyla savaşmaya ve bakterileri uzak tutmaya yardımcı olur.
- Kırılabilir veya E vitamini kapsüllerini karışım için kullanabilirsiniz.
- Çok hassas bir cildiniz varsa (veya kızarıklık geliştirirseniz) sadece ararot nişastasını kullanmayı deneyebilirsiniz.
- Giysilerimde leke ya da deodorant kokusu bıraktığı bir durum hiç yaşamadım.
- Yeni, kimyasal içermeyen deodorantlarınıza alıştığınızda kollarınız biraz detoks döneminden geçebilir. Ne düşündüğünüze karar vermek için deodoranta en az 2-3 hafta şans tanıyın.
- Gün içinde veya egzersiz sırasında sık terliyorsanız gün içinde birkaç kez tekrar uygulamak isteyebilirsiniz. Ben çoğu zaman günde sadece bir kez kullanıyorum.
(Alıntı: Edible Perspective)
2 Yeşil Limon ve Sardunya Deodorantı
Bu ev yapımı deodorant spreyi, yeşil limon ve sardunya esansiyel yağlarının eklenmesi sayesinde ferahlatıcı, meyveli ve çiçek kokusunda olacaktır. Tarifin yaratıcısı Darienne Sutton'a göre, bu yağlar “sinir sistemini dengelemeye” yardımcı oluyor ve aynı zamanda antibakteriyel.
- 1/4 çay kaşığı Himalaya tuzu veya deniz tuzu
- 6 damla yeşil limon esansiyel yağı
- 1 damla sardunya esansiyel yağı
- 2 yemek kaşığı gül suyu
2 yemek kaşığı tahıl alkolü, Everclear veya yüksek alkol oranlı votka (izopropil alkol kullanmayın, çünkü düzenli kullanımda cildiniz hassaslaşabilir.) - 4 yemek kaşığı saf cadı fındığı yağı
Tuz ve yağları birleştirin: Tuz ve uçucu yağları cam sprey şişesinde birleştirin ve karıştırmak için hafifçe sallayın.
Kalan malzemeleri ekleyin ve sallayın: Huniyi kullanarak gül suyu, alkol ve cadı fındığı yağını ekleyin. Kapağı sıkın ve sallayın.
Kullanımı: Temiz koltuk altlarına püskürtün ve giyinmeden önce kısa bir süre kurumasını bekleyin.Tarif Notları
- Bu deodorantın raf ömrü yaklaşık 6 aydır.
- Lavanta gibi diğer uçucu yağları da kullanabilirsiniz.
(Alıntı: The Kitchn)
3 Hassas Ciltler için Deodorant
Tarifin yaratıcısı Kelly Liston'a göre, bu deodorant hassas cilde sahip olanlar için ideal. Liston, eşinin karbonat konusunda cilt hassaslığı olduğunu keşfettikten sonra bu tarifi yarattı.
Birçok doğal deodorant, nemi emmesi ve kokuya neden olan bakterileri yok edebildiği için karbonat kullanır. Bununla birlikte, Liston’ın eşi gibi, karbonata karşı cilt hassaslığınız bulunuyorsa, bu tarifi denemek isteyebilirsiniz. Karbonat ile ararot tozunun iyi oranlanması ile yapılan tarif ile ilgili çekinceniz olması halinde, Liston tariften önce yarım ölçü yapmanızı ve denemenizi öneriyor.
- 5 yemek kaşığı hindistancevizi yağı
- 1 yemek kaşığı karbonat
- 6 yemek kaşığı ararot tozu
- 2 yemek kaşığı bentonit kil
- Seçtiğiniz esansiyel yağ, 5 ila 10 damla
Tüm malzemeleri karıştırın ve banyo dolabınızdaki küçük bir kavanozda saklayın!
Deodorantınız bir macun gibi olacaktır, bu yüzden uygulamak için parmağınızı kullanabilirsiniz.
(Alıntı: Oh Lardy)
4 Tamamen Doğal İçerikli Sprey Deodorant
Bu tamamen doğal deodorant spreyi yapmak için sadece iki bileşene ihtiyacımız var: etanol alkol ve beyaz sirke. Bu kadar. Yapması çok basit ve hepsi yaklaşık 30 saniye içinde bir sprey şişesinde bir araya geliyor. Tarif yaratıcısına göre, sirke doğal deodorantta etkili bir bileşendir, çünkü “koltukaltının kokmasına neden olan bakterileri doğal yoldan yok eder”. Ayrıca temiz kokar, toksik değildir ve çevre dostudur.
Özellikle terli veya ter kokulu iseniz, yüksek veya düşük derece etil alkol oranı seçerek bu deodorantın gücünü kolayca kişiselleştirebilirsiniz.%35-45% alkol oranı = hafif etkili
%45-60% alkol oranı = orta etkili
%60+ alkol oranı = güçlü etkili(Alıntı: Whole Lifestyle Nutrition)
5 Pumpkin Spice Deodorant
Pumpkin spice sadece latte veya sonbahar için değil. Bu tarçın kokusunu seviyorsanız, bu deodorantı tüm yıl boyunca kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey biraz tarçın, hindistan cevizi ve vanilya yağı, ayrıca shea yağı, karbonat tozu ve mısır nişastası.
Tarifin yaratıcısı Adrienne Hubbard şöyle yazıyor: “Bu DIY deodorantı ile ilgili en iyi şey, tamamen doğal malzemelerle yapılmış olmasıdır. O kadar doğal ki, yiyedebilirsiniz fakat tavsiye etmem. Her ne kadar pumpkin spice latte gibi koksa da, tadı hiç de öyle değil.”Kuru bileşenler
- 3 yemek kaşığı karbonat
- 3 çorba kaşığı mısır nişastası veya ararot tozu
- Yarım çay kaşığı tarçın
- Yarım çay kaşığı hindistan cevizi
- Yarım çay kaşığı zencefil
- Yarım çay kaşığı öğütülmüş karanfil
Yağlar
- 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı
- 2 yemek kaşığı shea yağı
Uçucu yağlar
- 5 damla tarçın yağı
- 5 damla hindistan cevizi yağı
- 5 damla vanilya yağı
Talimatlar
- Kuru malzemeleri karıştırın.
- Yağları ve shea yağını benmari yaparak birleştirin ve eriyene kadar ısıtın.
- Kuru malzemeleri erimiş yağlarla karıştırın.
- Derin olmayan bir cam kavanoza dökün.
- Karışım katılaşana kadar 20 dakika soğuması için buzdolabına koyun.
Tarif Notları
- Her bir koltuk altına bezelye büyüklüğünde bir miktar kullanın.
- Karbonat konusunda hassassanız, bu bileşeni atlayın ve yerine ararot veya mısır nişastası kullanın.
(Alıntı: Crafty Little Gnome)
Yanıtlar