Kültür eti – hayvan öldürmeden laboratuvarda yetiştirilen et- hızla herhangi bir restoranda sipariş edebileceğimiz bir şey haline geliyor. Etin bu şekilde üretilmesi, potansiyel olarak iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye, kaynakları korumaya ve hayvan zulmünü büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olabilir.
Hayvan öldürmeden biftek ve ton balığı yetiştirebilirsek, aynı teknoloji moda gibi diğer endüstrilerde de kullanılabilir mi? Cevap umut verici: evet. Bir girişim, laboratuvarda kürk ve yün yetiştirerek moda dünyasını yerinden oynatmayı planlıyor.
Amsterdam merkezli biyoteknoloji girişimi Furoid’deki bilim insanları, kolajen ile bağlantılı dünyanın ilk “in vitro saç folikülü”nü yarattılar. Bu folikül, çeşitli hayvanların (vizon veya leopar gibi) kök hücrelerinin, gerçek dokuya dönüşmesi için doğru koşullar altında yetiştirilmesiyle yapılıyor (kültür etininin üretilmesine benzer bir şekilde). Bu durumda, potansiyel olarak hayvanlara ihtiyaç duymadan kürk ve yünün “biyo-baskı”sını yapabilecek bir folikül elde edilmiş oluyor. Ayrıca kürkün dövülme ve boyama işlemi de hücresel düzeyde gerçekleştirilirken, bu da kullanılan kirletici kimyasalların kullanımını engelliyor.
Kürke veda mı?
Fakat, laboratuarda yetiştirilen kürk vegan olacak mı? Cevap: belki. Şu anda teknoloji, hücreleri beslemek için tartışmalı ve pahalı bir bileşen olan fetal sığır serumuna (FBS-Fetal Bovine Serum) dayanıyor. Ancak, bu serum hayvan içermeyen bir şeyle değiştirilebilir. Kültür eti endüstrisi de FBS’ye güvenmişti ancak biliyoruz ki artık vegan alternatifler var.
Diğer bir zorluk ise, kürk, geleneksel olarak baktığımızda, hayvanın derisi. Girişimin pazarlama müdürü Maria Zakurnaeva, Innovation Origins’e verdiği demeçte, Furoid tarafından üretilecek kürkün, kolajen (bu kolajen de biyoteknoloji yoluyla vegan hale getiriliyor) veya başka bir malzeme üzerinde yetiştirilebileceğini söyledi. Fakat teknoloji bunu kesin olarak söylemek için hala çok yeni.
Furoid, hücre bazlı kürk henüz çok yeni olsa bile kürk çiftçiliğini modası geçmiş hale getirebileceğini öngörüyor. Ve zamanlaması ise tam yerinde. İngiltere, Estonya, Macaristan, Norveç ve Hollanda da dahil olmak üzere birçok ülke kürk çiftçiliğini yasaklamış durumda. İsrail bu yıl dünyada kürk satışını yasaklayan ilk ülke oldu. Neiman Marcus, Oscar de la Renta, Canada Goose ve Saks Fifth Avenue gibi perakendeciler ve tasarımcılar da kürk satışına artık yer vermeyeceklerini taahhüt ettiler.
Kaynak: LiveKindly