İrlandalı keman yapımcısı Padraig O’Dubhlaoidh, Vegan Society sertifikalı ilk vegan kemanı geliştirdi. Enstrüman, tek bir farkla klasik İtalyan kemanıyla aynı özelliklerine sahip, hiçbir hayvansal ürün içermemesi.
Uzun bir süredir O’Dubhlaoidh, keman yayları yapmak için kullanılan ve nesli tükenmekte olan Amazon Pernambuco ormanlarını korumak için sürdürülebilir ve etik keman yapımına yönelik bir kampanya yürütüyor. Karantina sırasında zamanını, tamamen hayvanlardan arınmış bir enstrüman geliştirmek için kullanmaya karar verdi.
Mevcut durumda, kemanların büyük çoğunluğunun yapışkanları hayvan toynağı ve derisi içeriyor. Aynı zamanda, yayları da at kılından yapıldığı için vegan değil. Sonunda, vegan çalgıcıların artık vegan keman alternatifi var.

Hayvanlardan elde edilen yapıştırıcı
Hayvanların toynaklarından ve derilerinden elde edilen yapıştırıcılar sadece müzik aleti yapımında kullanılmıyor, aynı zamanda yaygın olarak, vegan etiketli olsalar bile, ayakkabı ve kıyafet endüstrilerinde de kullanılıyorlar. Ancak son zamanlarda, bu konudaki farkındalık gelişiyor ve Vans gibi markalar, vegan ayakkabılarının gerçekten hayvansal ürün içermediğini garantiye almak için adımlar atıyorlar. Vegan etiketli ürünlerin hayvansal türevler içermediğini doğrulamak için testler de geliştirilmiş.
O’Dubhlaoidh, hayvansal yapıştırıcıları vegan alternatifleriyle değiştirdiğinde vegan kemanlarının daha etik olmalarının yanında kalitelerinin de arttığını iddia ediyor.
O’Dubhlaoidh, “Yıllar süren araştırmalarım sırasında zanaatım hakkında çok şey öğrendim ve nihayetinde bunun, başarıya giden bir dizi buluşu getiren koruma bilimi olduğunu anladım” diyor.
“Deneylerim sırasında, vegan kemanın öngörülemeyen avantajları olduğunu da keşfettim. Hayvanlara, topluma ve çevremize faydalarının yanı sıra, hayvan bazlı yapıştırıcıların keman üzerinde zararlı etkileri olduğu ve ahşap parçalar üzerinde güçlü gerilimler oluşturduğu çok açık hale geldi. Ancak, vegan kemanlarımda kullanılan yapıştırıcıların böyle bir etkisi yok. Etik ne olursa olsun, bu akustik bir gelişmedir.”
Kaynak: vegconomist