Ölüm Deneyi

Makyaj, kiÅŸisel bakım ve temizlik ürünleri.. Her biri güzellik ve temizlik sembolü gözünüzde. Çok güzel renklerle güzelleÅŸtiriyorsunuz teninizi ve güzel ürünlerle ferahlatıyorsunuz evinizi. Aynı zamanda satışı için yapılan reklamlar da çok güzel ve çekici ama tek çekici ÅŸey reklamlar deÄŸil, hayvanlarda çekici.. Nasıl ki bize ürünler çekici geliyorsa güzellikleri için, firmalara da hayvanların çekici gelmesinin sebebi dilinin olmaması… Faydalanabilecek bir durumun habercisidir bir canlının dilinin olmaması, konuÅŸamaması, kendini savunamaması.
Hayvanları her alanda sömürüyorlar, şu an çantan da olan ruj bile bir hayvanın bedeninden geçmiş ve geçtikten sonra (tahmini sen onu satın aldıktan sonra) da onun ölmesine sebep olmuş olabilir. Ve bu kısır döngü de senin yüzünden bir canlı daha öldü.
Banyonuzu temizlediğiniz çamaşır suları, şampuanınız, rujunuz, rimeliniz, ilaç ve vitamin takviyeleri.. Bu sırayı hiç tahmin edemeyeceğiniz bir şekilde yükselteceğim; uzaya gönderilen araçlar bile hayvanlar üzerinde test ediliyor. Tabii ki razı olup olmadıkları sorulmadan. Çünkü dilleri olmaması onların hakkında karar verme yetisini bize verir(!)
Kozmetik ürünlerde her gün milyonlarca hayvan kafesler içerisinde kapalı tutuldukları laboratuvarlarda onlarca teste tabi tutuluyor, devamlı olarak işkence görüyor ve ölüyorlar.
Satın aldığınız ürünlerde “hayvanlar üzerinde test edilmemiÅŸtir ya da vegan” ibaresi olup olmadığına dikkat etmeniz için bir gerçek çizelgesi hazırladım. Umarım hayvanları gerçekten bulundukları çukurdan çıkarmak istersiniz.
Peki bu deneyler neden yapılıyor?
Deneylere gerekçe olarak ürünün insanlar için kullanıma uygunluğunun kontrolünü gösteriyorlar. Fakat Çin ve Brezilya dışında kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini gerektiren kanunlar bulunmamaktadır.
Bu deneyler hayvanlara nasıl zarar veriyor hatta ölüme sürüklüyor?
Bilinci yerinde olan hayvanların gözüne kozmetik ürün damlatılır ve hayvanların bir kısmı testten kaçmaya çalışırken boyun ve omurgalarını kırarak ölürler. Ölmeyen diÄŸer deney hayvanları ise diÄŸer deneyler için ölüm sırası beklerler. Hamile kadınlar içinse özellikle hamile hayvanlar deney için seçilir. Sizin için ÅŸu an bir hamile hayvan ve karnında ki yavrusu deney uÄŸruna öldürülüyor belki de… Ayrıca kozmetik ürünlerin yutulması dahilinde verebileceÄŸi zararları da test etmek için hayvanlar kullanılır. Madde belli zamanlarda arttırılarak yemek gibi verilir ve ne kadar tükettiÄŸi zaman öldüğü hesaplanır. Bu deneylerin çoÄŸu hayvanlarda körlük, deri de parçalanma, ağır yaralanma ve psikolojik hasarlar oluÅŸturur. Hayvan iyileÅŸirse ölüm sırası, iyileÅŸmezse ölüm. Ya dolaylı yol ya doÄŸrudan. Sen bu kısır döngüye ortak olmaktan hala memnun musun?
“Ee biz makyaj yapmayalım mı?” ya da “Veganlar da makyaj yapıyor.” dediÄŸinizi duydum. Biz veganlar da makyaj yapıyoruz ama bilirsiniz biz hayvanların bizim için kullanılmasına karşıyız ve bu yüzden deney yapılan firmaların ürünlerini almayarak bir nevi boykot etmiÅŸ oluruz, hayvanların konuÅŸamadığı için insanlar tarafından kullanılmaması veya sömürülmemesi için. Günümüz teknolojisi geliÅŸti. Yapay hücre gibi birçok yöntemle hayvan testleri tamamen bitirilebilir. Kozmetik firmalarının hayvanlar üzerinde test yapmaya devam etmesinin tek nedeni maliyetin daha düşük olması ya da canlarının böyle yapmayı istemesidir. Ama sen böyle düşünme. Mesela makyaj ve temizlik ürünleri satan bir yere girdin; almak istediÄŸin ürün/marka hayvanlar üzerinde deney mi yapıyor? İnterneti açıyorsun, deney yapmayan markaları keÅŸfedip o markalara yöneliyorsun. Çünkü bir kiÅŸi fark yaratır. Hiçbir canlı senin evin veya tenin için bir alanda bedeni üzerinde deney yapılıp en sonunda öl(dürül)meyi haketmiyor. Teninizi ve evinizi sömürü ile güzelleÅŸtirmeye çalışmayın. Neden cesetlerle deÄŸil de, renklerle cildinizi ve evinizi güzelleÅŸtirmiyorsunuz:)? Eviniz veya teniniz ceset mi yoksa bahar bahçe mi olmalı? Buna karar verin. Hem de acilen, ÅŸu an bir hayvan daha deneye maruz kalıyor. Biri daha, biri daha, biri daha, biri…
AÅŸağıda Türkiye’de bulunan ve hayvan deneyi yapan/yapmayan firmaları yazdım. İnternette daha detaylı bulabilirsiniz. Bunlar benim bulduklarım;
Hayvanlar üzerinde deney yapan kozmetik firmaları:
Air Wick, Axe, Avon, Biotherm, Braun, Cacharel, Calgon, Carefree, Clear, Comfort, Dolce & Gabbana, Donna Karan, Dove, Durex, Estee Lauder, Febreze, Finish, Garnier, Gillette, Giorgio Armani, Glade, Head & Shoulders, Helena Rubinstein, Hugo Boss, Ivory, Johnson & Johnson, Kerastase, L’Oreal, L’Occitane, Lacoste, Lancome, Listerine, Lux, M.A.C., Max Factor, Maybelline, Mr. Clean, Neutrogena, Nivea, Olay, Old Spice, Organix,Pampers, Pantene, Procter & Gamble, Purex, Ralph Lauren, Reckitt Benckiser, Schwarzkopf, Signal, Tommy Hilfiger, Vaseline, Vichy, Vicks, Victoria’s Secret, Yves Rocher.
Hayvanlar üzerinde deney YAPMAYAN kozmetik firmaları:
Africa Organics,
Almawin, Aubrey, Avalon, Body Essence, Burt’s Bees, Ciel D’Azur, Dalan, Dalin Organik, Dermalogica, Dermalush, Dr. Hauschka,Ecem Kozmetik, Ecover, Erbaviva, Evora, Giovanni, Lush, Salon Natural, The Body Shop, Trukid.
Yukarıda adı geçen firmaların büyük çoÄŸunluÄŸu PETA’nın ‘Cruelty Free Cosmetics’ listesinden alınmıştır. Avon gibi ürünlerinin çok büyük kısmında hayvan deneyleri yapmayı çoktan bırakmış olan bazı firmalar, tüm ürünleri kriterlere uymadığı için bu listede yer almıyor olabilir. Satın aldığınız ürünün hayvan üzerinde test edilip edilmediÄŸini anlamanın en saÄŸlıklı yolu ürün ambalajında ‘hayvanlar üzerinde test edilmemiÅŸtir’ yada ‘vegan’ logosunun bulunup bulunmadığını kontrol etmektir.
Cf ve vegan ürünlerin bazılarını da buraya tıklayarak bulabilirsiniz. Güncel 2019 ama hata varsa yorum olarak bırakabilirsiniz.
Sömürüsüz günlere 🌱
Yanıtlar