Her geçen gün hayvana şiddet suçları artarken Hayvan Hakları Yasası yıllardır çıkarılmayı bekliyor. Ülkemizin dört bir yanından hergün hayvana şiddet haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Hayvanlar, hayvan düşmanları tarafından katlediliyor. Hayvanlara bunları yaşatanlar Kabahatler Kanunu ile yargılanıp para cezaları alıyorlar. Eğer Hayvan Hakları’ndan bahsediyorsak, hisleri ve duyguları olan, gülen oynayan, ağlayan kalbi ve vicdanı olan hayvanların “mal” değil “can” olduklarının farkına varmamız gerekiyor. Eğer Hayvan Hakları’ndan bahsediyorsak, hayvanların da haklarının olduğunu kabul edip, onların yaşam haklarını koruma altına almamız gerekiyor. Hayvanları, hayvan düşmanlarına karşı korumak bütün insanlığın görevi olmalıdır.
Milyonlarca hayvansever ve Hayvan Hakları Savunucusu, Hayvan Hakları Yasası’nın çıkarılmasını bekliyor.
Hayvan Hakları Yasası’ndan, yazıyı uzatmamak adına ayrıntılı olarak bahsetmeyeceğim. Temel taleplerden kısaca bahsedeyim. Belediyelerin denetlenmesi. Belediyelerde yaşanan hak ihlâllerinin, bir daha yaşanmaması adına denetlemeler yapılması gerekmekte. Belediye barınak ve bakımevlerinin şartlarının iyileştirilmesi. Hayvanların en temel hakkı olan yaşam hakkını korumak ve kollamak belediyenin görevi olmalı, çünkü bizler sokağımızda, mahallemizde o hayvanlar ile birlikte yaşamaktayız. Hayvanat bahçelerinin, yunus parklarının kapatılması, hayvan dövüşlerinin yasaklanması ve petshoplarda canlı hayvan satışının yasaklanması da talepler arasında bulunuyor.
Hayvana şiddet haberlerinin yoğunlaştığı bugünlerde hayvanlara uygulanan şiddetin ceza kapsamına alınması gerektiği gerçeği bir kez daha görüldü. Hayvanlar her gün birilerinin kurbanı oluyor, işkence görüyor, dövülüyor. Kötü muameleye maruz bırakılıp, katlediliyor. Hayvanları “mal” olarak görmekten uzaklaşıp, “can” olduklarının hatırlanmasını istiyoruz. Hayvana şiddetin suç kapsamına alınıp, suçlularına caydırıcı cezalar verilmesini talep ediyoruz. Hayvana şiddet kabahat değil, suçtur.
[zombify_post]