En güzeli bitkisel beslenmek!
Birbirinden lezzetli tariflerini paylaş, yeni tarifleri keşfet...

Vegan İçerik Platformu Tarifler Kahvaltılık Kayısı Çekirdeğinden Süt, Yoğurt ve Peynir

  • Kayısı Çekirdeğinden Süt, Yoğurt ve Peynir

     zincirsiz güncelledi 4 aylıklar önce 1 Üye · 1 Gönder
  • zincirsiz

    Üye
    Ekim 28, 2020 at 10:59 pm

    Tarif

    Aşağıdaki malzemeleri kullanarak süt, probiyotikle mayalanmış peynir ve probiyotikle mayalanmış yoğurt elde edebiliyoruz.

    Malzemeler:

    – 250 gram kayısı çekirdeği

    – 1 yemek kaşığı chia tohumu

    veya öğütülmüş keten tohumu

    – yarım muz

    – 1 yemek kaşığı bitkisel margarin veya sıvı yağ

    – 1 tatlı kaşığı tuz

    – 1 adet sıkılmış limon

    – 20 adet süs biberi sapı (probiyotik için)

    – 1 tatlı kaşığı şeker

    Hazırlanışı:

    öncelikle kayısı çekirdeklerinin 5-6 saat önceden suya konulup yumuşatılması gerekiyor.

    bu işlemden sonra çekirdekleri süzüp bir tencereye koyuyoruz ve üstüne kaynar su dökerek 5-10 dk daha bekletiyoruz.

    bu işlem kabuklarının kolay soyulmasını sağlayacaktır.

    sonra tek tek kabuklarını soyup bir su bardağı çekirdek için üç bardak su ekleyerek blenderda bir kaç dakika çeviriyoruz.

    elde ettiğimiz sütü bir bezle süzerek tencereye alıyoruz. kalan posasından peynir, sütünden de yoğurt yapacağız.

    önce sütü ocağa koyarak 10 dk kadar kaynatmamız gerekir. ama kaynamaya yakın bir aşamada bir bardak kadarını maya için ayırıyoruz.

    maya için:

    önce bir tatlı kaşığı şeker karıştırıp erittikten sonra, 20 adet süs biberi sapını ayırdığımız bir bardak sütün içine koyup bir kenarda bekletiyoruz. (sütün kaynama ve yoğurt için uygun olan soğuma işlemine kadar mayamız hazır olur)

    sütümüz kaynadı bir kenara koyduk.

    şimdi peynir için posayı değerlendireceğiz.

    bunun için de 1 çay kaşığı chia tohumu veya öğütülmüş keten tohumunu 20-30 dk önce bir bardak suya koyup bekletmemiz gerekir.

    posayı ayrı bir tencereye koyup önceden hazır olan bir bardak chia tohumunu ekliyoruz.

    sonra 1 yemek kaşığı margarin veya sıvı yağ,

    yarım muz,

    1 tatlı kaşığı tuz,

    1 adet sıkılmış limon ekleyip karıştırdıktan sonra tencereyi ocağa koyuyoruz.

    orta ateşte kaşığın arkasıyla eze eze yaklaşıp 20 dk karıştırıp pişiriyoruz.

    sonra ocaktan indirip biraz soğutmaya bırakıyoruz.yaklaşık 45 derece ısıya geldiğinde önceden bir bardak içine hazırladığımız mayanın (biber saplarını süzdükten sonra tabi) yarısını ilave ederek karıştırıp, tencerenin kapağını kapatıyoruz.

    bir kaç saat bekledikten sonra probiyotikli peynirimiz hazır. bir kalıbın içinde sıkıştırıp bir gün dolapta bekletirseniz daha sert bir peynir elde edebilirsiniz.

    mayamızın kalan diğer yarısını da yoğurt yapmak için kaynatmış olduğumuz süte, 40 derece ısıdayken ekliyoruz. tencerenin kapağını kapatıp bir bezle sararak ortalama 8 saat oda ısısında beklettikten sonra probiyotikle mayalanmış yoğurdumuz hazır hale gelecektir.

    detay fazla gibi görünse de aslında kolay ama çok karışık olmadı umarım. 🙂

    afiyet olsun!.. 🌱🐾🌹

    görseller için: https://twitter.com/siirevreni/status/1303458334868205569

Cevap giriş yapın.

Orijinal Yazı
0 -den 0 gönderiler Haziran 2018
Şimdi