B12’i vitamini kobalt içeren tek vitamindir. Sadece mikro organizmalar gibi bakteriler yoluyla hayvanlara geçer. Bu bakteriler karaciğere B12 vitamini depolar.
Bitkiler bu vitamini üretmezler . Fakat B12-sentezlen bakterilerin kontamine olmadı halinde bu vitamini içerebilirler
B12 vitamini folik asit ile birlikte kam hücrelerin oluşumu için gereklidir. Sinir sistemin düzgün çalışması ve alyuvarlar için gerekli olan bir vitamin türüdür.
Eksikliğinde kötücül anemi diye bilinen çok ciddi bir anemi rahatsızlığı oluşur ve ayrıca bel korkonundaki sinir lifleri zedelenir.
Bundan birkaç yıl öncesine kadar özelikle memeli hayvanların karaciğeri ve ardından et, yumurta, balık ve süt ürünleri B12 vitamininin başlıca kaynağı olarak biliniyordu.
Bunu şunu biliyoruzki : bakterilerin bulaşması sonucunda spirula algler , Alfalfa tohumunda ve diğer sebzelerde de az miktarda B12 vitamini bulunmaktadır. Ama bazı araştırmacılar bu urünlerde gerçek B12 vitaminin etkin olmayan şekli ile bulunduğunu belirtmektedir.
Diyette günde 1 mikro gram B12 alınması normal insanların ihtiyacını karşılayabilecek
İlginç olan Vitamin B12 yetersizliği saadece vegan olan insanlarda oluşmuyor.
B12 yetersizliğin nedeni tespit edilmelidir. Tespit edildiğinde B12 alınması gerekir.
Piyasada ama o kadar değişik ürünler bulunuyorki, insan hangisini alabileceğini bilmiyor.
Neden B12 vitamininin aktif formu Methylcobalamin tavsiye ederim?
Dilaltı kullanımda B 12 kolayca emilip kan dolaşımı ile beyin bariyerine ulaşır.
Kullanılan ürünün içeriğinde B 12’nin aktif koenzim formu metilkobalamin varsa betin bariyerini geçmek işlev görmeye başlar.
[zombify_post]